Terugblik ComeniusFestival 2024

Willemijn van Donk 11-07-2024
437 keer bekeken 0 reacties

Op 27 juni vond het ComeniusFestival plaats met het thema "de kunst van het innoveren in het onderwijs". 400 onderwijsprofessionals hebben een wereld betreden waar de kunst van innoveren en creativiteit de drijvende krachten zijn achter onderwijsinnovatie. Tijdens dit event is de Nederlandse Onderwijspremie uitgereikt aan docententeams in het mbo, hbo en wo door oud minister Robbert Dijkgraaf. De winnende teams hebben een bewezen effectieve innovatie in het onderwijs doorgevoerd.

Wat was jouw laatste kunstwerk?
Het festival werd geopend door duo optreden van een violist en een danseres. Een mooie manier om even te ‘landen’ na een voor sommige lange (trein)reis. Nirav Christophe nam het stokje over, zodat we niet enkel toeschouwers zijn van kunst, maar daar ook zelf mee aan de slag kunnen gaan in ons onderwijs. Nirav onderstreept de uitspraak van Hanif Kureishi: “Don’t forget you are many!”. Door meerstemmigheid toe te laten, bij zowel studenten als bij onszelf, kunnen we ons repertoire verbreden. (Schijnbaar) tegengestelde componenten zoals chaos en structuur, kunnen naast elkaar zorgen voor spanning en (dus!) voor creativiteit en innovatie. Het thema vormde de inspiratie voor de opening van de dag, maar ook voor de opzet van het Festivalplein: er was graffiti, een Boekenruilhuis, een lieve brievenbieb en natuurlijk de posterpresentaties van Comeniusleden en partners.

Na de keynote werden in drie rondes 30 inhoudelijke interactieve sessies verzorgt. Een groot deel daarvan betroffen workshops, waarin de deelnemers aan de slag gingen met onder andere Lego, Archetypen in je eigen (verander)verhaal en AI. Ook de genomineerden van de Nederlandse Onderwijspremie verzorgden workshops. Zo konden deelnemers al kennismaken met de projecten die aan het einde van de dag een centrale rol gingen spelen tijdens de uitreiking de Nederlandse Onderwijspremie. De Teacher Talks (vijf presentaties van tien minuten) werden tijdens de tweede rond gehouden op het Festivalplein. Met koptelefoons op werden de deelnemers meegenomen in de werelden van Learning with digital materials: The student perspective, Interactieve vlogs voor klinisch onderwijs; De stadsdocent: de onmisbare schakel in de wijk; Leren, ervaren en onderzoeken aan de hand van historische (kleding)stukken en De kanarie in de collegebanken. Gevarieerder kan haast niet!

De Nederlandse Onderwijspremie 2024
Na de drie rondes werd de Nederlandse Onderwijspremie uitgereikt aan onderwijsteams uit het mbo, hbo en wo. Lees hier meer over de uitreiking door oud minister Dijkgraaf – één van zijn laatste werkbezoeken!

Kortom, een geslaagde dag waarbij de onderwijsvernieuwers zijn geïnspireerd, hun netwerk hebben uitgebreid en met nieuwe kennis verder aan de slag kunnen om hun eigen bijdrage te leveren aan onderwijsverbetering.

Bekijk hier de terugblikvideo.
Of geniet nog even na met deze foto's.

De foto's zijn gemaakt door Melvin Tas.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen